Deze website wordt niet meer bijgewerkt.
Ik blijf echter schrijven over arbeidsongeschiktheid.
Op www.maok.nl kunt u mijn nieuwe artikelen vinden
 
 
Zoeken naar
 
 
 

Wat is situatieve arbeidsongeschiktheid?


Let op, het begrip situatieve arbeidsongeschiktheid is in de STECR werkwijzer naar de prullenbak gewezen en niet ten onrechte. Het begrip duikt echter steeds weer op, ook in de recente discussie over de gevolgen van de nieuwste jurisprudentie na Mak/SGBO.

 

Situatieve arbeidsongeschiktheid is een verwarrend begrip. Het wordt, ook door rechters, op een verschillende manier gedefinieerd. Als het gaat om ongeschikt zijn het werk te hervatten na een arbeidsconflict, kan dat zijn omdat het conflict ziek maakt of ziek kan maken, of omdat er juist geen medische beperkingen te duiden zijn. Al jaren pleiten diverse toonaangevende juristen ervoor dit begrip niet meer te gebruiken. Ik sloot me bij dat voorstel aan, maar kan dat gezien de nieuwste discussies nauwelijks volhouden. Wel zal ik, voor degenen die het begrip lezen in jurisprudentie of elders, de definiëring van de CRvB en die van de Hoge Raad herhalen.

 

In het artikel “situatieve arbeidsongeschiktheid een moeizaam begrip” zet Mr. Buijs, mede op basis

van een tweetal uitspraken uiteen hoe tegen het nog steeds in gebruik zijnde begrip situatieve arbeidsongeschiktheid in de rechtspraak wordt aangekeken. De definitie als verwoord door de Centrale Raad van Beroep die al sedert de jaren ’70 geldt, benoemt hij als volgt;

Voor het antwoord op de vraag of sprake is van situatieve arbeidsongeschiktheid als gevolg van ziekte of gebrek is doorslaggevend of op grond van medische gegevens met een grote mate van waarschijnlijkheid moet worden aangenomen dat bij en als gevolg van werkhervatting wederom uitval wegens ziekte zal plaatsvinden en/of werkhervatting tot schade van de gezondheid zal leiden”.

 

Voor de HR is de vraag ziek/niet ziek slechts relevant in een groter geheel.

Eventuele -te verwachten- psychische of lichamelijke klachten spelen bij het begrip situatieve arbeidsongeschiktheid slechts een rol binnen het geheel van feiten of omstandigheden die de werknemer kan weerhouden aan het werk te gaan. Diezelfde Mr. Buijs vat het standpunt van de HR samen als;

De werknemer moet inzichtelijk maken waarom werkhervatting voor hem geen optie is en hoeft te zijn.

 

De Hoge Raad en Centrale Raad van beroep gebruiken dus niet dezelfde definitie. De werknemer waar we het hier steeds over hebben, een arbeidsconflict en al dan niet ziek, zal bij een rechterlijke toets te maken krijgen met de laatste definitie. De ziekmelding, hersteld melding of acceptatie als een onderdeel van het verhaal van de werkgever en/of werknemer.

 

Niet alleen het verhaal dat aanleiding was voor het conflict is relevant, maar ook de inspanningen voor het oplossen ervan. In het kader van het begrip situatieve arbeidsongeschiktheid is het zinvol ook de andere artikelen over Arbeidsconflictonflict te bekijken.

 

In het artikel in het Tijdschrift Recht en Arbeid, TRA 2012/3; Situatieve arbeidsongeschiktheid na Mak/SGBO wordt de moderne visie op het begrip geschetst. De vraag of de oorzaak voor rekening van de wg dient te komen en of de werknemer voldoende coöperatief is, speelt een centrale rol in de besproken rechtszaken.


Wet- en regelgeving
Meer...

Literatuur
Situatieve arbeidsongeschiktheid na Mak/SGBO: substantiërings- en medewerkingsplicht werknemer
TRA 2012, 3 door N. Kampert
Samenvatting via Recht.nl
Meer...

Jurisprudentie op deze site

Ziek en een arbeidsconflict; een greep uit de jurisprudentie

  

Jurisprudentie op Rechtspraak.nl, LJN
Meer...

JAR, jurisprudentie via SDU, via een abonnement
2003/6
Minder...



 
   
EINDE IN INIT_NORMAL()