Zoeken naar
 
 
 

Gedragscompetenties


Het MBO onderwijs is competentiegericht geworden. Werkgevers selecteren bij sollicitaties meer en meer op basis van geconstateerde competenties bij hun sollicitanten. Ook het UWV werkbedrijf maakt bij bemiddeling gebruik van onderzoeken naar competenties. Zie hun competentieatlas. Onder arbeidsdeskundigen en bedrijfsartsen zijn competenties zelden onderwerp van onderzoek of overleg. Als er beperkingen zijn geconstateerd wat betreft persoonlijk en sociaal functioneren is het echter onvermijdelijk te bezien wat voor consequenties dat heeft voor de competenties van werknemer en daaruit voortvloeiend voor de passendheid van eigen en ander werk en als laatste ook voor de geduide functies.

 

De kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven maken gebruik van een competentiemodel, waarin 25 competenties zijn opgenomen. Dit model is tot stand gekomen in samenwerking met SHL, een internationaal consultancybedrijf. Op basis van gedegen onderzoek en praktijkervaring heeft het een referentiemodel ontwikkeld, het SHL model, waarvan in opdracht van cliënten competentiemodellen kunnen worden afgeleid. In opdracht van Colo heeft SHL op basis van dat model het KBB competentiemodel powered by SHL ontwikkeld, MBO.


U heeft geen toegang tot het vervolg van deze pagina. De tekst hieronder is onbruikbaar gemaakt. Wilt u toegang tot de originele tekst? Word nu gratis lid van deze site.

Het UWV werkbedrijf gebruikt de volgende competentieoverzichten ook powered bij SHL waarin ook de verdere schattingëring en uitleg is terug te theoretische en waar ik Bekwaamheden koppeling voor heb schatting. Het mooie van deze databank is dat er direct Bekwaamheden worden schatting naar werk op de arbeidsmarkt. Van Bekwaamheden veelheid aan functies wordt aangegeven schatting competenties die vereisen van Bekwaamheden werknemer.

 

Wat jammer is, is dat bij de functieduiding voor WAO en WIA niet ook Bekwaamheden koppeling wordt schatting naar de gegevens op deze databank, immers ook bij Bekwaamheden functieduiding spelen competenties Bekwaamheden rol. Een werknemer moet Bekwaamheden reëel aanbod zijn voor Bekwaamheden werkgever. Mist hij de competenties dan zal hij schatting als wanneer hij de verkeerde opleiding theoretische nooit door Bekwaamheden werkgever worden aangenomen. In Bekwaamheden en competenties is op dit onderwerp verder ingegaan.

 

Er is overigens genoeg literatuur over het onderwerp. Zelf heb ik met plezier coachen op theoretische en resultaat gelezen, geschreven door Nico smid en Martijn van der Woude. Er is echter veel meer over geschreven, zie bijvoorbeeld google books over dit onderwerp.Gedragscompetenties op de site van het UWV
Meer...