Deze website wordt niet meer bijgewerkt.
Ik blijf echter schrijven over arbeidsongeschiktheid.
Op www.maok.nl kunt u mijn nieuwe artikelen vinden
 
 
Zoeken naar
 
 
 

Re-integratie verplichtingen binnen een Holding


Casuïstiek; snel en globaal

 

Casus;

Een glazenwasser met chronische schouderklachten kan niet meer frequent/langdurig boven schouderhoogte werken. Hij is werkzaam bij een BV die onderdeel is van een groep bedrijven. Spoor I re-integratie is niet mogelijk gebleken. De werknemer wil graag gaan werken in de schoonmaakpoot van het bedrijf. Hij solliciteert op een vacature. Hij is geschikt voor het werk. De schoonmaak BV geeft echter de voorkeur aan een andere kandidaat.

  

Vraag;

  • Moet een BV die onderdeel is van een Holding in het kader van zijn re-integratie verplichting een werknemer, die niet herplaatsbaar is in de eigen BV, re-integreren in een andere BV van de Holding?

 

Antwoord;

  • Bij een Holding met verschillende BV’s is iedere BV een aparte werkgever met zelfstandige verplichtingen. Indien een werknemer na uitval niet herplaatsbaar is, houdt de re-integratie verplichting in het kader van spoor I op.

 

  • De werkgever heeft ook een re-integratie verplichting in spoor II. De werkgever zal op basis van die verplichting de werknemer moeten trachten onder te brengen bij een andere werkgever en daar zijn netwerk voor moeten inzetten. Zijn contacten met de andere BV zal hij daarbij moeten gebruiken. De ene BV kan de andere BV echter niet dwingen mee te werken. Als de andere BV weigert houdt het op. Het is dan verstandig vast te leggen dat er een poging is gedaan en waarom dat niet is gelukt. Bij een eventueel ontslag kan dan worden aangetoond wat de activiteiten zijn geweest.

 

  • De werknemer kan in dit traject ook nog een rol spelen. Als die een mogelijkheid ziet bij de andere BV zal hij natuurlijk trachten een eventuele sollicitatie door de werkgever te laten ondersteunen, al dan niet door gebruik te maken van allerhande re-integratie middelen. Als de werknemer overstapt van de ene naar de andere BV kan dat voor beide BV’s voordelen opleveren. De mogelijkheid om over te stappen van de ene naar de andere BV wordt wel gebruikt om onder allerlei verplichtingen uit te komen en gebruik te kunnen maken van bijvoorbeeld het premievoordeel en voorzieningen. Als een bedrijf uit een netwerk van kleine BV’s bestaat liggen hier vele voordelen voor werkgever en werknemer.

 

  • Bij grotere Holdings/BV’s kunnen die voordelen worden gebruikt door uitruil van werknemers.

 

  • In spoor II is het niet altijd voldoende een re-integratie traject in te kopen. Ook hier is er dus een inspanningsverplichting van de werkgever. Hoe ver die gaat is nog niet duidelijk. Er is nog nauwelijks ervaring met deze materie.

Meer informatie over re-integratie
Minder...

Jurisprudentie over re-integratie op deze site
Meer...



 
   
EINDE IN INIT_NORMAL()