Deze website wordt niet meer bijgewerkt.
Ik blijf echter schrijven over arbeidsongeschiktheid.
Op www.maok.nl kunt u mijn nieuwe artikelen vinden
 
 
Zoeken naar
 
 
 

Verhaal kosten op veroorzaker arbeidsongeschiktheid


Veel werkgevers zijn verzekerd voor het risico van arbeidsongeschiktheid. Hoeveel zij vergoed krijgen hangt af van de polisvoorwaarden. Een deel van de werkgevers is niet verzekerd. Grote werkgever dragen vaak zelf het risico. Sommige kleine werkgevers kunnen de verzekering niet betalen of nemen de gok. Afhankelijk voorts van de omvang van de dekking van de verzekering maken de werkgevers kosten als hun werknemer ziek is.

 

Die arbeidsongeschiktheid kan het gevolg zijn van een bedrijfsongeval. De werknemer kan in dat geval de werkgever aanspreken op de schade. Er is veel jurisprudentie op dat vlak, bijvoorbeeld over de burn out, hetgeen verraad dat het onderwerp erg in beweging is. In heel veel gevallen is er echter geen schuldige aan te wijzen. Ziekten overkomen mensen. Na ongevallen is er echter soms een derde bij betrokken die schuld treft. De automobilist die een ongeluk heeft veroorzaak waarbij een andere weggebruiker gewond en arbeidsongeschikt raakt bijvoorbeeld of de jongen die de buurvrouw met rotjes bekogelde waardoor haar kleding vlam vatte en zij door brandwonden en later de littekens ervan, niet meer als model kan werken.

       

Als er arbeidsongeschiktheid is ontstaan door schuld van anderen kan de werkgever de schade verhalen op de schuldige. Dit verhaals/regresrecht staat vermeld in; artikel 6: 107a lid 1 BW schadevergoeding vanwege gederfd loon

Indien iemand ten gevolge van een gebeurtenis waarvoor een ander aansprakelijk is, lichamelijk of geestelijk letsel oploopt, houdt de rechter bij de vaststelling van de schadevergoeding waarop de gekwetste aanspraak kan maken rekening met de aanspraak op loon die de gekwetste heeft krachtens artikel 629, lid 1, van Boek 7 of krachtens individuele of collectieve arbeidsovereenkomst.

 

Lid 2 verhaal van de werkgever van (netto) loon

Indien een werkgever krachtens artikel 629, lid 1, van Boek 7 of krachtens individuele of collectieve arbeidsovereenkomst verplicht is tijdens ziekte of arbeidsongeschiktheid van de gekwetste het loon door te betalen, heeft hij, indien de ongeschiktheid tot werken van de gekwetste het gevolg is van een gebeurtenis waarvoor een ander aansprakelijk is, jegens deze ander recht op schadevergoeding ten bedrage van de door hem betaalde loon, doch ten hoogste tot het bedrag, waarvoor de aansprakelijke persoon, bij het ontbreken van de loondoorbetalingsverplichting aansprakelijk zou zijn, verminderd met een bedrag, gelijk aan dat van de schadevergoeding tot betaling waarvan de aansprakelijke persoon jegens de gekwetste is gehouden.

 

Lid 3, kosten van verhaal

De in lid 2 bedoelde aansprakelijke is eveneens verplicht tot vergoeding van de door de werkgever gemaakte redelijke kosten ter nakoming van zijn in artikel 658a van Boek 7 bedoelde verplichtingen. De aansprakelijke kan hetzelfde verweer voeren dat hem jegens de gekwetste ten dienste zou hebben gestaan.

Lid 4 verhaal op andere werknemer alleen bij opzet of bewuste roekeloosheid

Indien de aansprakelijke persoon een werknemer is, heeft de werkgever slechts recht op schadevergoeding indien de ongeschiktheid tot werken het gevolg is van diens opzet of bewuste roekeloosheid.

 

Vaak is die verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid zodat de verzekeringsmaatschappij de schade moeten betalen. Het is financieel soms voordelig om samen met de werknemer te trachten alle schade tegelijk te verhalen. Het is zinvol daarover met een deskundige, meestel een letselschadeadvocaat, te praten. Let bij het kiezen van een letselschade advocaat op de kwaliteit. Raadpleeg er meerdere, vraag om een gemotiveerde voorspelling en vergelijk hun oordeel. Het principe no cure no pay is soms de beste oplossing maar niet altijd.

 

Bedacht moet worden dat verzekeringsmaatschappijen geen haast hebben en in veel gevallen de afhandeling erg vertragen. Het is daarom een kwestie van een lange adem. Dat het zo lang duurt kan invloed hebben op het herstel van de werknemer. Door het voeren van een procedure wordt de aandacht steeds weer op het verleden en de ziekte gericht hetgeen tot fixatie op de belemmeringen kan leiden en aan een omslag naar oplossingen voor de toekomst in de weg kan staan

 

De laatste tijd worden er regelmatig loonsancties opgelegd. Werkgevers menen vaak dat de schuld daarvan ligt bij de arbodienst die zij hebben ingehuurd om hen te begeleiden en adviseren en daarin tekort geschoten zijn. In de artikelen Een fout van de bedrijfsarts; wie betaald? en Het oordeel van de bedrijfsarts; wie is verantwoordelijk? is over ver verhaal op de arbodienst of bedrijfsarts het één en ander geschreven


Wetgeving
6: 107a lid 1 BW
BW
Minder...



 
   
EINDE IN INIT_NORMAL()