UWV beleidsregels beoordelingskader poortwachter, Snel-zoek-versie



Inwerkingtreding: 8 december 2000

klik hier voor de gehele teks  

 

     Het UWV;………….     Besluit:

Art. 1.

Het UWV hanteert bij de beoordeling van de door werkgever en werknemer geleverde re-integratie-inspanningen …………..het beoordelingskader zoals vastgelegd in de bijlage bij dit besluit.

 

Totstandkoming beoordelingskader

Op grond van de Wet verbetering poortwachter moeten werkgever en werknemer beiden de nodige re-integratie-inspanningen leveren met als doel hervatting in eigen of passende arbeid binnen het bedrijf. ……………………………………….. Het beoordelingskader is gebaseerd op wet- en regelgeving, jurisprudentie en professionele richtlijnen. Het beoordelingskader bevat dus geen nieuw UWV-beleid en bevat dus ook geen UWV-voorschriften, maar geeft een door alle partijen onderschreven interpretatie en nadere uitwerking weer van de bovengenoemde elementen.

 

Inhoud beoordelingskader

………Het beoordelingskader ziet dus zowel op:

!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bij die beoordeling staat het resultaat voorop. Als dat resultaat er bevredigend uitziet, is de weg waarlangs dat resultaat tot stand is gekomen, dus de verrichte re-integratieactiviteiten, minder relevant.

 

Wie hanteert beoordelingskader?

Het beoordelingskader heeft in de eerste plaats het oog op de reïntegratie-inspanningen die werkgever en werknemer in redelijkheid van elkaar mogen verwachten. …………….

Beoordelingskader in UWV-besluit

Het UWV hanteert dit kader uit hoofde van zijn wettelijke taak om bij een WAO-aanvraag reïntegratie-inspanningen te toetsen. ….Het UWV acht het daarom noodzakelijk om zich formeel aan het beoordelingskader te binden door vastlegging daarvan in een beleidsregel…………..

 

BIJLAGE

 

Kader voor inzet en beoordeling van re-integratie-inspanningen

 

Welke inspanningen worden van werkgever en werknemer verwacht? Hoe toetst het UWV?

 

1. Inleiding

………..Met het oog op een uniforme en transparante beoordeling van de re-integratie-inspanningen in het kader van de poortwachterstoets hanteert het UWV het hierna volgende kader. Werkgevers, werknemers en degenen die hen ondersteunen, kunnen op basis hiervan kennis nemen van de wijze waarop het UWV re-integratieactiviteiten beoordeelt………… wat van partijen in de praktijk in redelijkheid wordt verwacht in de eerste twee ziektejaren. …………

 

2. Juridische grondslag

Het kader bevat geen nieuwe criteria, maar is gebaseerd op de geldende wet- en regelgeving alsmede op de jurisprudentie, …de bepalingen uit

zijn hiervoor belangrijke bronnen. In deze wetten is onder meer vastgelegd:

de verplichting van de werkgever en werknemer tot goed werkgever- en werknemerschap in het kader van de arbeidsovereenkomst op grond van het Burgerlijk Wetboek en de verplichting van werkgever en/of werknemer ;

 

Het beoordelingskader is geen statisch document…..

 

3. Uitgangspunten beoordeling

Van werkgever en werknemer wordt verwacht dat zij al het mogelijke doen met het oog op de re-integratie. Dit uiteraard binnen de grenzen van de redelijkheid………

Bij de beoordeling door het UWV van de geleverde re-integratie-inspanningen staat het bereikte resultaat voorop. Dat resultaat hoeft niet optimaal te zijn. .. Een bevredigend resultaat is voldoende

 

Bij de UWV-beoordeling van de geleverde re-integratie-inspanningen is sprake van een bevredigend resultaat wanneer

 

Verder;

 

Geen loonsanctie bij

 

gevolg loonsanctie;

 

Doel sanctie;

Dat de werkgever alsnog de nodige re-integratie-inspanningen levert.

 

Inhoud loonsanctiebeslissing;

 

Drukmiddel op de werknemer;

Is de werknemer in de periode van de verplichte loondoorbetaling in zijn re-integratie-inspanningen in gebreke gebleven, dan ligt het op de weg van de werkgever om de werknemer op zijn gedrag aan te spreken. Blijft de werknemer ook dan nog in gebreke en is hem dat aan te rekenen, dan past het UWV op diens eventuele WIA- of WW-uitkering een maatregel toe.

 

Geen arbeidsmogelijkheden?

Geen re-integratie inspanningen

 

4. De aspecten waarop het UWV de beoordeling uitvoert

Indien het UWV het resultaat niet bevredigend acht, zal bij de beoordeling worden ingezoomd op datgene wat door de werkgever en werknemer daadwerkelijk ondernomen is.

 

Het UWV beoordeelt dan;

 

Waar het UWV naar kijkt!

a. Voorschriften uit de Wet verbetering poortwachter en de Regeling procesgang eerste en tweede ziektejaar:

 

b. Medische aspecten:

 

c. Arbeidsdeskundige aspecten en werkinpassing:

 

     Bij de beoordeling van re-integratie-inspanningen acht het UWV het opvolgen van de voorschriften op grond van de Regeling procesgang eerste en tweede ziektejaar secundair ten opzichte van de feitelijke re-integratie-inspanningen.

 

5. Beoordeling re-integratieverslag

Bij de beoordeling van de verschillende stukken in het re-integratieverslag let het UWV vooral op de volgende aspecten.

 

Volledigheid re-integratieverslag

 Het UWV controleert allereerst

 

Het re-integratie verslag omvat;

 

Voor de verstrekking van deze informatie heeft het UWV formats beschikbaar gesteld, die zijn niet verplicht. Directe verwijzingen onder in het kader.

 

Probleemanalyse en advies

 

Het doel van de probleemanalyse is werkgever en werknemer

 

De probleemanalyse wordt opgesteld door de arbodienst/bedrijfsarts…

 

Bij de probleemanalyse gaat het onder andere om;

 

Het advies kan bijvoorbeeld betrekking hebben op

 

Het UWV bekijkt vooral;

 

In gebreke?

dan kan het UWV verlangen dat alsnog een deugdelijke probleemanalyse wordt opgesteld en dat werkgever en werknemer op basis daarvan een nieuw plan van aanpak maken en uitvoeren.

 

Termijnen;

Voor probleemanalyse, plan van aanpak en evaluatie daarvan zijn in de Regeling procesgang eerste en tweede ziektejaar termijnen opgenomen. Hiervan kan echter gemotiveerd worden afgeweken. Zie ….

 

Plan van aanpak

Op basis van het bovenbeschreven advies van de arbodienst/bedrijfsarts moeten werkgever en werknemer in onderlinge overeenstemming een plan van aanpak maken, waarin ze afspraken vastleggen over de te ondernemen acties om de mogelijkheden tot werken te vergroten.

Volgorde;

 

Evaluatie en bijstelling plan van aanpak

Het plan van aanpak dient uitgevoerd. Indien het doel niet wordt gehaald dient het plan in overleg tussen werkgever, werknemer en arbodienst te worden bijgesteld.

 

Eerstejaarsevaluatie (opschudmoment)

Aan het eind van het eerste ziektejaar is een speciaal evaluatiemoment ingebouwd.

De uitkomst moet worden vastgelegd in het te zijner tijd op te stellen re-integratieverslag. Met name tijdens deze eerstejaarsevaluatie kunnen basale keuzes worden gemaakt, bijvoorbeeld wat betreft re-integratie-inspanningen spoor I of II. Spoor I geen resultaat, dan mag worden verwacht dat werkgever en werknemer dan - naast de wellicht nog lopende activiteiten voor re-integratie in het eigen bedrijf - tevens voorbereidingen starten met het oog op re-integratie spoor II. Re-integratieactiviteiten spoor II kunnen slechts achterwege blijven als er nog concreet perspectief bestaat op hervatting in het eigen bedrijf.

 

Weten werkgever en werknemer niet zeker of ze met de re-integratie nog wel op de goede weg zitten of is de re-integratie gestagneerd, dan kunnen zij nader advies vragen aan deskundigen. Ook kan een deskundigenoordeel worden gevraagd aan het UWV.

 

6. Rol van ondersteunende dienstverleners

Het UWV beoordeelt de inspanningen van de werkgever en de werknemer en van de dienstverleners die hen ondersteunen.

 

Verzuimbegeleiding

 

 

Casemanager

 

Re-integratiebedrijf

 

7. Medische aspecten bij re-integratie

7.1. Inleiding

 

    

7.2. Aspecten medische beoordeling

    

Het is de taak van de bedrijfsarts om;

en

 

De bedrijfsarts;

 

De verzekeringsarts:

 

7.3. Gebruik professionele standaarden en verzekeringsgeneeskundige protocollen

Standaarden werkwijzers

 

Protocollen verzekeringsartsen

 

Gelden allen voor de bedrijfsarts

 

Werkgever moet daarin meegaan

 

Afwijkingen expliciet onderbouwen

 

7.4. Relatie beoordeling functionele mogelijkheden en re-integratie-inspanningen

De medische beoordeling van de functionele mogelijkheden moet gericht zijn op datgene wat betrokkene nog wél kan. Daaruit dient te worden afgeleid welke re-integratiemogelijkheden er in de eerste twee ziektejaren nog zijn en welke re-integratie-inspanningen dienen te worden verricht.

 

Er zijn dan verschillende situaties mogelijk:

    

Gebruik van terminologie uit het CBBS;

Het is niet de bedoeling dat bedrijfsartsen de FML net zo "invullen" als verzekeringsartsen dat behoren te doen. Het is voor bedrijfsartsen voldoende om beperkingen te omschrijven binnen de kaders van de zes verschillende belastingsvelden  die de FML kent. (De FML kent de volgende belastingsvelden: persoonlijk functioneren, sociaal functioneren, fysieke arbeidsomstandigheden, dynamische handelingen, statische houdingen en werktijden.)

 

Zie ook

 

8. Arbeidskundige aspecten

Wat zijn de mogelijkheden van werkhervatting?

 

Daarbij spelen een rol;

onderzoek naar werkhervatting;

 

Passend werk

Wat in een individueel geval passende arbeid is, wordt aan de hand van de concrete omstandigheden van het geval beoordeeld.

Als leidraad;

 

Arbeidstherapie;

Het komt regelmatig voor dat de werknemer tijdelijk werkt zonder loonwaarde; in de praktijk wordt dat wel aangeduid als op arbeidstherapeutische basis werken. Dat kan een zeer adequate aanpak zijn, mits

 

9. Re-integratieverplichtingen van werkgever en werknemer

 

verplichtingen van werkgever en werknemer:

 

Terugkeer in eigen functie staat voorop

Middels;

 

Initiatief werkgever bij zoeken naar passend werk in eigen bedrijf

 

Werkgever moet ingaan op initiatief werknemer

Een werkgever moet bij re-integratie;

Aanbod kan ook zijn;

Ook aanbod ook accepteren als;

Relevante gegevens;

Noodzakelijk is evaluatie

 

Herplaatsing bij een andere werkgever,

zolang er nog functionele mogelijkheden zijn;

 

Werkgever moet re-integratie blijven;

 

Mislukken spoor II, einde rol werkgever;

Als een re-integratietraject mislukt, ondanks adequate inspanningen van de werknemer en het re-integratiebedrijf, dan zullen de probleemanalyse en het plan van aanpak moeten worden bijgesteld. Als daaruit blijkt dat, gelet op de beperkingen, leeftijd, ervaring, etc., een tweede traject niet zinvol is, houdt de re-integratieverantwoordelijkheid van de werkgever wat dit betreft op.

 

Dienstverband spoor II;  

Overigens hoeft de werkhervatting bij een andere werkgever niet per se te leiden tot een nieuw dienstverband. Detachering is ook een mogelijkheid. Zeker bij tijdelijke werkhervatting bij een andere werkgever ligt detachering voor de hand.

 

Bevredigend resultaat;

Van een bevredigend re-integratieresultaat bij herplaatsing bij een andere werkgever is pas sprake in geval van een werkhervatting min of meer conform de resterende functionele mogelijkheden of voor 65% van de oorspronkelijke loonwaarde, mits structureel en met instemming van de werknemer.

 

Verplichtingen van de werkgever

Doen wat redelijk is;

Van de werkgever mag meer verlangd worden naarmate;

Inhoud van het werk

Organisatie van het bedrijf

Bedrijfsvoering

Sectorale aspecten

 

Van de werkgever wordt niet verlangd;

 

Verplichtingen van de werknemer;

en

 

Financiering

De financiering van re-integratie is aan de werkgever, aandachtspunten:

    

 

10. De rol van het deskundigenoordeel

Bij;

Door;

 

Overigens kunnen de werkgever of werknemer ook een deskundigenoordeel vragen in geval van een geschil over de geschiktheid voor de bedongen arbeid.

 

11. Werknemers met een tijdelijk dienstverband

Beoordeling re-integratie UWV;


Wet- en regelgeving
de beleidsregels beoordelingskader poortwachter
beleidsregels

Meer...

UWV-sites
Eindevaluatie van het plan van aanpak WIA ;
Algemene UWV site
of direct
Meer...