Ziek in dienst, no risk polis |
![]() |
Een werknemer die ziek is, of ziek geweest is, in dienst nemen is niet zonder risico. De wetgever heeft getracht via de no risk polis in de Ziektewet een deel van de risico’s weg te nemen. Dan gaat het natuurlijk met name om de financiële risico’s.
De risico’s;
Een werknemer met beperkingen aannemen kan onder andere de volgende praktische risico’s en problemen meebrengen
Bovenstaande brengt een interne last voor de nieuwe werkgever met zich mee. Er zijn ook risico’s die rechtstreeks in geld zijn uit te drukken;
Compensatie;
De no risk polis tracht een deel van de risico’s te compenseren. Niet door de relatie met de nieuwe werkgever rechtstreeks te beïnvloeden maar door de werknemer ziekengeld te verstrekken als hij uitvalt. De werkgever kan dit ziekengeld korten op het loon zodat dit niet, of slechts gedeeltelijk, tot uitbetaling komt bij arbeidsongeschiktheid. Doordat het UWV de loondoorbetalingsverplichting geheel of gedeeltelijk overneemt hoeft de werkgever meestal geen premie voor de loonkostenverzekering voor die werknemer te betalen. Dat is een besparing. Met de mogelijkheid om behalve een proefplaatsing ook een tijdelijk dienstverband aan te gaan, kan de werkgever de risico’s beperken en krijgt hij de kans de situatie aan te zien.
Regeling;
De werknemer wordt het risico van loonbetaling bij arbeidsongeschiktheid gedurende twee jaar uit handen genomen. De werknemer die onder de regeling valt heeft;
Tot de doelgroep behoren;
* Ex-WIA gerechtigden;
De werknemers die een IVA of WGA-uitkering ontvingen voorafgaand aan het moment dat de dienstbetrekking aanvangt of tot die datum.
* De doorwerkende werknemer met WIA
Re-integratie eigen werkgever, geen WIA, geen no risk polis
Bovenstaande gaat alleen over de werknemer die een WIA uitkering krijgt. Is de werknemer minder dan 35% op einde wachttijd, en werkt hij door bij eigen werkgever, dan kan hij geen beroep doen op de no risk polis wanneer hij weer uitvalt. Er zijn situaties denkbaar dat hij noch recht heeft op loon, noch op ziekengeld. Over het inkomensgat dat dan ontstaan kan is veel te doen. Zie …. Passende arbeid, weer ongeschikt; loon noch ziekengeld. Voor een werkhervatting bij een andere werkgever geldt het onderstaande.
WIA-afgewezen/ex WIA gerechtigden
Als de WIA uitkering is geweigerd omdat de mate van arbeidsongeschiktheid minder dan 35% was, of de uitkering is om die reden beëindigd, dan is de no risk polis van toepassing onder een aantal voorwaarden;
Jongeren onder de 18
Van de jongeren behoren tot de doelgroep zij;
Studerenden
Bij de doelgroep behoren zij;
(Ex) WSW-ers
Werknemers die voordat ze in dienst treden van een niet WSW-werkgever een WSW indicatie hadden behoren tot de doelgroep.
Een in tijd onbeperkte toepassing van de no risk polis geldt voor het dienstverband dat is aangegaan ingevolge artikel 7 WSW.
Geen no risk polis is van toepassing voor de werknemer met een artikel 2 WSW dienstbetrekking.
(ex)WAJONG gerechtigden
Tot de doelgroep behoort de werknemer;
Bijstandtrekkers en gemeentelijke regeling voor jongeren
Tot de doelgroep behoort de persoon;
Zij hoeven dus niet tenminste 35% arbeidsongeschikt te zijn.
De regelingen voor de niet werknemers, de mensen die onder de verantwoordelijkheid van de gemeente vallen komen hier niet verder aan bod, mogelijk later in een reeks artikelen over arbeidsongeschiktheid en de Bijstand (WWB) en andere regelingen die de gemeente uitvoert.
Ingangsdatum recht op ziekengeld;
De werknemer;
Er zijn geen wachtdagen aan de orde.
Er is een uitzondering voor de groep bedoeld in 29b lid 3 (de WSW en WAJONG groep). Voor hen geldt;
Het recht op ziekengeld van de werknemer ontstaat niet eerder;
5 jaars termijn
De werknemer heeft;
De werknemer, als eerder genoemd, heeft dus gedurende de eerste 5 jaar van de dienstbetrekking recht op ziekengeld wanneer hij wegens arbeidsongeschiktheid zijn werk niet kan doen.
De uitzonderingen;
Voor de Wajong- en de specifieke WSW-populatie geldt de termijn van 5 jaar niet. De termijn is onbeperkt.
Die werknemer;
Lees de tekst erop na, artikel 29b lid 2 en 3 ZW, of de volgende uitspraak; LJN BA1453 2007
..Als voorwaarde wordt in het eerste lid van artikel 29b, van de ZW onder andere gesteld dat de ziekte van de werknemer moet zijn aangevangen in de vijf jaar na aanvangvan de dienstbetrekking.
De als arbeidsgehandicapte aangemerkte werknemer is op 1 november 1990 in dienst getreden bij werkgever. Nu de werknemer zich op 12 juni 2006 heeft ziek gemeld, is hij niet ziek geworden binnen vijf jaar na aanvangvan zijn dienstverband bij werkgever. De arbeidsongeschiktheid is ingetreden na de periode van vijf jaar en reeds daarom valt de werknemer niet onder de uitzonderingssituatie als genoemd in de artikelen 90, eerste lid juncto artikel 29b, eerste lid, van de ZW. Verweerder heeft dan ook terecht bepaald dat de werknemer niet in aanmerking komt voor een uitkering op grond van de ZW.
Verlenging 5 jaars termijn
Na afloop van de termijn van 5 jaar kan de termijn worden verlengd door het UWV. Dat kan als;
en
Oorzaak arbeidsongeschiktheid
De reden van arbeidsongeschiktheid is niet relevant. Van een griep tot blijvende arbeidsongeschiktheid, en van –verergering van- dezelfde klachten, dan wel een geheel nieuwe oorzaak, de werknemer kan recht doen gelden op ziekengeld.
Hoogte van het ziekengeld
Het ziekengeld bedraagt standaard 70% van het (max)dagloon
Artikel 29b lid 5 ZW
Uitzondering;
(artikel 29b lid 6 ZW)
ophoging op verzoek van de werkgever
In afwijking van het vijfde lid wordt het ziekengeld;
De werkgever kan dus een aanvulling vragen aan het UWV om zijn bijdrage verder te verminderen. Hij kan recht doen gelden op;
Bij de groep WSW-ers die recht hebben op ziekengeld wordt er rekening gehouden met het subsidiebedrag aan de werkgever.
Ziekengeld korten, wat legt de werkgever nog bij?
Het ziekengeld gaat in;
De werknemer;
Het verschil is het bedrag dat de werkgever aan de werknemer moet betalen, bijvoorbeeld vanwege de CAO of andere regeling die voor de werknemer geldt. Het verschil kan zijn;
Premie loonkostenverzekering
Een werknemer die ziekengeld krijgt van het UWV wordt vaak niet opgenomen in de polis van de werkgever wat betreft de loonkostenverzekering. Dit is een besparing voor de werkgever. De werkgever moet echter attent zijn op de noodzaak de werknemer;
Melding van de van toepassing zijnde no-risk polis
In de wet is vastgelegd dat de werknemer een meldingsplicht heeft wat betreft de mogelijk van toepassing zijnde no risk polis. Dat lijkt ook logisch nu de werkgever fors kosten kan besparen.
Op verzoek informeert de werknemer;
Bovenstaande betekent dat de werknemer spontaan niets zou hoeven melden aan zijn werkgever over de mogelijkheid van de toepassing van de no risk polis. Dat zou op basis van de bovenaangehaalde wettekst mogelijk zo zijn, doch dat is toch te eenvoudig. De wettelijke bepaling dat een werkgever zich als goed werknemer dient te gedragen kan op enig moment ertoe leiden dat de werknemer spontaan van zijn arbeidsongeschiktheidverleden melding moet maken vanwege het financiële belang van de werkgever. Twee korte citaten uit de jurisprudentie.
JAR 2008/229
Had werknemer haar status van arbeidsgehandicapte bij sollicitatie moeten melden? Nee. Weliswaar is voor de werkgever van belang dat zij valt in de termen van de no-risk-polis van art. 29b Ziektewet, maar zulks kan eerst nadat de arbeidsovereenkomst twee maanden heeft geduurd door de werkgever aan de orde worden gesteld; in het kader van de privatisering van de Ziektewet is immers buiten twijfel gesteld dat gezondheidsrisicoselectie door werkgevers voorkomen diende te worden;de werkgever lijkt dat te miskennen.
..Niettemin is de kantonrechter van oordeel dat onder de gegeven omstandigheden ingevolge artikel 7:611 BW op werknemer de rechtsplicht rustte om (in ieder geval) ten tijde van zijn ziekmelding aan werkgever mede te delen dat hij gedeeltelijk arbeidsongeschikt was als bedoeld in de WAO. Werknemer had zich immers dienen te realiseren dat een dergelijke mededeling van belang kon zijn voor werkgever in verband met diens mogelijke aanspraken op, bijvoorbeeld, betaling van ziekengeld door het UWV. Waar werknemer heeft gezwegen waar spreken geboden was heeft hij zich niet als goed werknemer gedragen en is hij aansprakelijk voor de schade die werkgever als gevolg daarvan heeft geleden
Zie ook Zwijgen bij een aanstellingskeuring of sollicitatie; loon?
Verklaring van het UWV; komt in aanmerking voor no risk polis
Het UWV verstrekt;
Met de no risk regeling is een groot financieel risico van de werkgever beperkt. Indien een werkgever een werknemer met een no risk verklaring in dienst neemt zijn er echter nog steeds risico’s zoals;
Er zijn ook financiële voordelen
Duur uitkering
In 29b van de Ziektewet vindt ik de termijn van 104 weken niet terug. In artikel 29 ZW wel. Uitgaande van dat artikel bestaat er een recht op ZW-uitkering van 104 weken vanaf de eerste dag van arbeidsongeschiktheid.
Geschreven door | : |
Datum totstandkoming | : 20-10-2010 |