Ziek in dienst; scholing, wie betaalt?



Wanneer een werknemer bij een nieuwe werkgever in dienst komt, heeft hij allerhande behoefte aan ondersteuning. Scholing kan daar één van zijn. Wie dient die scholing te betalen? Niet de nieuwe werkgever. Wie dan wel?

 

Dat hangt af van de situatie waarin de werknemer verkeert.

 

 

 

 

 

 

 

De werknemer dient derhalve te trachten de kosten vergoed te krijgen. Hij is verantwoordelijk voor het realiseren van de opleiding. De nieuwe werkgever moet wel een rol spelen bij de keuze van de opleiding.

 

Vele criteria, protocol scholing UWV

Het Protocol Scholing is van toepassing op alle WW gerechtigden. Het UWV geeft op hun site aan dat het ook van toepassing is op Wajong-, WIA- en WAO- cliënten. Sleutelwoorden zijn; noodzaak, schoolbaarheid, wetgeving, kortste weg, lerend werken, regionale arbeidsmarkt, motivatie, cognitieve vaardigheden, persoonlijke belemmeringen.

 

 

Zoveel regelingen zoveel afwijkende regels. Er zijn wel wat handvaten waar natuurlijk altijd weer op af te dingen is;

 

 

De re-integratie markt is een onoverzichtelijk geheel. De kwaliteit van de diensten die geleverd worden verschillen nog al. Een assertieve houding van werknemer en opdrachtgever maken een groot verschil. Omdat het bedrag dat aan scholing wordt besteed, meestal afgaat van het budget dat het re-integratie bureau zelf kan declareren, is het goed kritisch te kijken naar het advies van het re-integratie bureau.

 

Protocol scholing

Er is een regeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 25 augustus 2004, Directie Sociale Verzekeringen, nr. 04/57292

houdende vaststelling van regels over de noodzakelijke opleiding of scholing als bedoeld in art. 76 Werkloosheidswet (Scholingsregeling WW). 

 

De WIA wetgeving

 

Artikel 34 lid 1 WIA

De verzekerde die recht heeft op een WGA-uitkering die niet ten laste komt van een eigenrisicodrager heeft recht op ondersteuning bij arbeidsinschakeling en, met inachtneming van de daarvoor geldende wettelijke bepalingen, op de naar het oordeel van het UWV noodzakelijk geachte voorziening gericht op arbeidsinschakeling, tenzij artikel 42 (eigen risicodrager) van toepassing is.

 

Sollicitatieplicht

Beleidsregels  arbeidsinschakeling  gedeeltelijk  arbeidsgeschikten

 

Artikel 10 lid 1, vijstelling in verband met scholing of proefplaatsing

De verzekerde die een naar het oordeel van het UWV noodzakelijke opleiding of scholing volgt of die meewerkt aan andere activiteiten of werkzaamheden die het UWV wenselijk acht voor het verkrijgen van mogelijkheden tot het verrichten van arbeid, wordt vrijgesteld van zijn verplichtingen met betrekking tot arbeidsinschakeling, voor zover nakoming van die verplichtingen belemmerend zou kunnen werken op die opleiding, scholing, activiteiten of werkzaamheden.

 

Lid 2, tijdig op zoek naar werk

Een vrijstelling als bedoeld in het eerste lid eindigt twee maanden vóór het tijdstip waarop de opleiding, scholing, activiteiten of werkzaamheden naar verwachting zullen eindigen of zoveel later als het UWV wenselijk acht


Wet en regelgeving

Beleidsregels arbeidsinschakeling gedeeltelijk arbeidsgeschikten
beleidsregels

Scholingsregeling WW
Meer...

Site UWV

Protocol Scholing UWV
UWV


Meer...