Overleg bedrijfsarts-behandelaar; verplicht? |
![]() |
Overleg met de behandelaar is niet verplicht. Wel zijn er richtlijnen voor, zie de opsomming onderaan dit artikel.
Uit de richtlijn communicatie met de behandelend sector;
Er gelden drie uitgangspunten:
Voorts;
Inhoudelijke indicaties;
Bij inhoudelijke indicaties staat het vragen naar of geven van informatie voorop. De verzekeringsarts heeft inhoudelijke gegevens van de behandelaar nodig om informatie die de cliënt gegeven heeft aan te vullen of te toetsen. Ook is het mogelijk dat hij de behandelaar feitelijk wil informeren over bevindingen, die in het kader van diagnostiek of therapie nadere aandacht behoeven;
en
Formele indicaties
Bij formele indicaties staan eisen van zorgvuldigheid voorop, zoals die in het algemeen door de cliënten zelf en de rechterlijke macht als redelijk ervaren worden. In deze gevallen kan de bedrijfs/verzekeringsarts daaraan voldoen door de behandelaar mondeling of schriftelijk te informeren over zijn beoordeling. De behandelaar kan daarop reageren, indien en voor zover hij dat zelf wenst.
De consequentie van het niet informeren bij de behandelend arts kan zijn dat de bedrijfsarts uitgaat van onjuiste, incomplete gegevens of anderszins iets mist op het moment dat hij zich een oordeel moet vormen. Aan de andere kant kan een bedrijfsarts niet bij iedere beoordeling wachten op de behandelaar die andere belangen heeft en termijnen hanteert. Het kan te lang duren of het zal niets toevoegen aan hetgeen de bedrijfsarts al weet. Daarbij ligt onderscheid naar klacht en behandelaar voor de hand.
Het niet informeren bij de behandelaar kan dus leiden tot een onjuiste beoordeling die later door het UWV of de rechter gepasseerd kan worden, hetgeen ook met enige regelmaat gebeurt. Het kan voor de werknemer nadelige gevolgen hebben.
Wat interessant is om te weten is dat bedrijfsartsen niet ongelimiteerd informatie mogen opvragen bij behandelaars vanwege de kosten en tijdsbesteding. Sommige van de arbodiensten houden hun hand op de knip of menen dat hun bedrijfsarts zelf voldoende kennis in huis heeft voor een goed en ook snel oordeel. Ook stemmen de bedragen die behandelaars krijgen voor hun tijd en inspanning hen vaak tot ontevredenheid. Wanneer de werknemer of werkgever er belang bij heeft dat er snel een oordeel komt kan de werknemer natuurlijk zelf achter de informatie aan gaan. Of hij, de behandelaar of de bedrijfsarts dat willen is altijd de vraag. De werkgever zou indien de kosten een belemmering zijn, die kosten voor zijn rekening kunnen nemen, als te voorzien is dat een snelle/volledige aanlevering van gegevens de werkhervatting eerder binnen bereik brengt.
Geschreven door | : |
Datum totstandkoming | : 14-03-2010 |