Re-integratie; bijstand van de bedrijfsarts



Eerst de wettelijke bepalingen

Art. 25 lid 5 WIA; Re-integratieverplichtingen en verplichte loondoorbetaling werkgever

Bij de uitvoering van het eerste tot en met het vierde lid

 

Artikel 14 lid 1 sub b Arbo-wet;

In aanvulling……..laat de werkgever zich bij de volgende taken bijstaan

 

 

De bedrijfsarts heeft contact met de werknemer;

 

De bedrijfsarts heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid.

 

De bedrijfsarts dient in het kader van re-integratie bijstand te verlenen;

 

De bedrijfsarts kan adviseren andere deskundigen in te schakelen indien hij dat op basis van zijn professionele oordeel noodzakelijk vindt. Daarbij kan gedacht worden aan;

Volgens de regels moet de bedrijfsarts deze deskundigen op tijd inschakelen. In de praktijk is er altijd een probleem van de kosten. Als de bedrijfsarts motiveert waarom het nodig is, en de kosten zijn redelijk, dan zal het niet inschakelen door de werkgever tot een loonsanctie kunnen leiden. In zo’n discussie is het goed als de bedrijfsarts zijn standpunt duidelijk kan onderbouwen en dat ook schriftelijk doet. Vooral in discussies over het inschakelen van mediators gaat er nogal eens wat mis.

 

In sommige branches zijn er deskundigen die op een heel specifiek vakgebied opereren. Soms zijn die via de branche en beroepsvereniging in te schakelen. Vaak weten werkgevers en werknemer daar meer over dan de bedrijfsarts. Op dat vlak is afstemming soms zinvol.

 

De rol van de bedrijfsarts, al dan niet werkzaam voor een gecertificeerde arbodienst, hangt voor een deel af van de contracten die de werkgevers met hen of hun werkgevers hebben gesloten. Op de wijze waarop dat wettelijk allemaal geregeld is wil ik hier niet ingaan.

 

Bedacht moet worden dat de werkgever die een arbodienst of bedrijfsarts inhuurt zelf verantwoordelijk blijft voor de resultaten van diens dienstverlening. Schiet die tekort, dan kan hij zich daar niet achter verschuilen. Hij draait zelf voor de gevolgen op en kan hooguit de arbodienst aanspreken op de financiėle gevolgen.


Wet- en regelgeving
Boek 7 BW
ZW
WAO
Meer...

Literatuur
Vier jaar wettelijke re-integratieplicht van de werknemers door P. Willems Arbeidsrecht 2006 8/9
op internet
Meer...

UWV sites
Startpagina UWV
Formulieren UWV voor werkgevers
Brochureoverzicht UWV werkgevers
Formulieren UWV werknemers
Brochures UWV werknemers
Meer...

Jurisprudentie

Re-integratie plicht; een greep uit de jurisprudentie