Loondispensatie; minder dan het minimumloon |
![]() |
Het is goed mogelijk dat een gere-integreerde werknemer na twee jaar in staat is om maar een deel van zijn vroegere inkomen te verdienen. Werkgever en werknemer kunnen dan overeenkomen dat de werknemer andere taken heeft, andere uren werkt en een ander inkomen geniet. Dat is geheel volgens de verplichtingen die zij jegens elkaar hebben. Probleem is soms dat de waarde van de werkzaamheden per uur minder is dan het minimumloon. De regeling komt daarmee in strijd met de Wet minimumloon en –vakantietoeslag.
In het verleden kon de werkgever dan van het UWV loondispensatie krijgen. Dan betaalde hij na overleg met het UWV de werkelijke loonwaarde. Vaak werd de WAO-uitkering daar ook mee in overeenstemming gebracht.
Loondispensatie kan alleen nog worden verstrekt voor werknemers die tot de WAJONG-populatie behoren. Voor mensen met een WAO of WIA is die regeling afgeschaft. Overigens komt die misschien weer terug, er is een pilot gestart om het wiel opnieuw uit te vinden, zie onderaan dit artikel. Met het stoppen van de regeling was het de bedoeling dat de sociale partners dit probleem gingen oplossen. Dat is echter niet op grote schaal gebeurd.
Hoe nu te handelen is de vraag. Partijen kunnen natuurlijk eerst bezien wat de ruimte is die de CAO voor deze situatie biedt. Is daar geen oplossing te vinden, dan kan de werkgever en werknemer samen besluiten de wet minimumloon te negeren. Waarschijnlijk gebeurt dit onbewust regelmatig. Niet iedereen is zich van dit probleem bewust. Bij het beoordelen van het recht op WIA kan het aan de orde komen, doch welke arbeidsdeskundige wil een streep zetten onder een goed verlopende re-integratie waar de WIA uitkering redelijk bij past? Let echter wel op bij de salarisadministratie. Overleg met de boekhouder is zeker zinvol.
Praktische oplossingen zijn er ook. Als de werknemer veel rusttijden nodig heeft kunnen het aantal daadwerkelijk gewerkte uren worden teruggebracht waarmee het uurloon omhoog gaat. Met wat creativiteit zijn er ook wel andere oplossingen te bedenken die precies op de situatie passen, logisch voorkomen en het uurloon op het minimumloon brengen.
Het probleem wordt op termijn vast weer opgelost. Voor de werkgevers die de loondispensatie hadden voor een werknemer en de dispensatie moeten verlengen is er wel een probleem. Zij hebben wat minder ruimte voor een creatieve oplossing omdat de situatie bij hen al eerder is vastgelegd. Het is te hopen dat deze werkgevers ook een oplossing weten te vinden en dat het UWV zich coöperatief opstelt.
WAJONG
Loondispensatie WAJONG populatie
Artikel 2:20 lid 1; Loondispensatie, minder dan het minimumloon per uur.
Indien de arbeidsprestatie van een werknemer die:
Lid 2; minder niet toegestaan
Elk beding waarbij een geldelijke beloning voor de verrichte arbeid wordt overeengekomen die lager is dan de beloning vastgesteld op grond van het eerste lid is nietig.
Jurisprudentie op deze site
Re-integratie-instrumenten; een greep uit de jurisprudentie
Geschreven door | : |
Datum totstandkoming | : 15-03-2010 |