Deskundigenoordeel; de spelregels voor het UWV



Voor het vragen en geven van een Deskundigenoordeel is er geen vaste procedure, geen regeling of richtlijnen waaraan het UWV maar ook de werkgever en werknemer zich  moet houden. De Algemene Wet Bestuursrecht is behoudens twee artikelen over de termijnen, niet van toepassing. Het UWV mag de procedure zelf inrichten. Zij hebben daarvoor sinds 30-11-2010 beleidsregels opgesteld die openbaar zijn. In een eerder gepubliceerd artikel “Het deskundige oordeel “(on)geschiktheid tot werken” kritisch beschouwd” door drs. R.A. Heida en mr. D.J. Buijs, zie kader, wordt melding gemaakt van een interne regeling van het UWV, doch die regeling is niet op de site van het UWV na te lezen en ook niet elders bekendgemaakt. Hun website geeft overigens ook geen uitsluitsel over de beleidsregels, doch die zijn op internet wel terug te vinden. Over de wijze waarop de procedure van het Deskundigenoordeel is ingericht is derhalve weinig bekend. Er staat wel op hun site dat je een Deskundigenoordeel kan aanvragen met een daar beschikbaar formulier. Er is nergens vastgelegd dat een andere aanvraag, bijvoorbeeld met een brief of aan het loket niet behandeld kan worden.

 

Er is dus geen vaste procedure. Uit de antwoorden op de andere vragen op deze site kan worden opgemaakt dat er wel een paar regels zijn waaraan het UWV zich dient te houden;

 

Voor de informatie-uitwisseling hebben ze wat wettelijke mogelijkheden;

 

Over de informatie-uitwisseling, met name de medische informatie-uitwisseling gelden aparte regels. Het is een gecompliceerd onderwerp dat in de vraag Deskundigenoordeel; gegevensuitwisseling zeer beknopt behandeld wordt. In de toekomst zal elders op de website aandacht aan het onderwerp besteed worden.

 

 

Aanvulling

Deskundigenoordeel: Informeren andere partij

Naar aanleiding van een klacht over een deskundigenoordeel heeft UWV zich in overleg met de Nationale Ombudsman gecommitteerd aan de volgende praktische afspraken:

 


Wet- en regelgeving
artikel 7:629, 629a en 660a, 658a en b van het Burgerlijk Wetboek
BW

Artikel 32 en 32a van de wet SUWI
SUWI
Meer...

Literatuur
Stichting De Ombudsman
Het deskundigenoordeel: vrijwillig maar niet vrijblijvend, januari 2011
Stichting

Het deskundigenoordeel '(on)geschiktheid tot werken' kritisch beschouwd SR 2007, 80 D.J. Buijs, R.A. Heida
Meer...

Jurisprudentie op deze site

Deskundigenoordeel; een greep uit de jurisprudentie