Deze website wordt niet meer bijgewerkt.
Ik blijf echter schrijven over arbeidsongeschiktheid.
Op www.maok.nl kunt u mijn nieuwe artikelen vinden
 
 
Zoeken naar
 
 
 

De werknemer wil een loonsanctie


Een loonsanctie wordt aan een werkgever opgelegd. Hij betaald langer het loon door van de werknemer, ongeacht of de werknemer daar een prestatie tegenoverstelt. Als de werknemer niets te verwijten valt ten aanzien van de re-integratie inspanningen, kan de werkgever de sanctie niet beperken door de werknemer het loon te weigeren.

 

Of de werknemer profiteert van de sanctie is zeer afhankelijk van de situatie en de specifieke belangen van de werknemer.

 

Belang vanwege re-integratie

Uitgaande van de situatie dat de werknemer optimaal wil re-integreren bij zijn eigen werkgever heeft de

werknemer belang bij de sanctie nu die de werkgever dwingt in actie te komen. Er zijn van het UWV ook enige aanwijzingen gekomen in welke richting de werkgever verdere re-integratie activiteiten moet ondernemen. De sanctie geeft de werknemer indirect een drukmiddel in handen. Zijn voorstellen zullen in deze fase niet meer genegeerd kunnen worden.

 

Financieel belang

Financieel heeft de werknemer ook belangen. Ervan uitgaande dat de werknemer niet adequaat gere-integreerd is, zijn er diverse situaties denkbaar. Zou er geen sanctie opgelegd worden dan heeft hij recht op;

  • loon passend bij de prestatie die hij levert,
  • 75% van zijn loon als hij recht heeft op WIA-IVA uitkering
  • 70% van zijn loon als hij recht heeft op een WIA-WGA uitkering en
  • 70% als hij recht heeft op een WW-uitkering.

 

Bij een sanctie krijgt de werknemer het loon doorbetaald, als hij niet werkt krijgt hij betaald conform de CAO, doch in ieder geval 70%. In de meeste gevallen is er voor het loon tijdens de loonsanctie niets specifieks geregeld en komt de werknemer uit op 70% van het loon. Naast het loon zijn er secondaire arbeidsvoorwaarden zoals een pensioenvoorziening, eindejaarsuitkering en andere voordelen die vaak doorlopen.

 

De duur van allerhande uitkeringen zoals WIA en WW wordt opgesoupeerd als het wordt uitgekeerd. Indien de verwachting is dat de werknemer langdurig gebruik gaat maken van deze voorzieningen, dan is het vooruit schuiven van het recht op uitkering in het voordeel van de werknemer. Ook als de werknemer slechts een beroep kan doen op de bijstand zijn er allerhande financiële voordelen te bedenken van de loonsanctie.

 

Verzoek bij het UWV

Als de werknemer een re-integratie belang of een financieel belang heeft kan hij het UWV vragen om een loonsanctie op te leggen wanneer hij meent dat de werkgever in gebreke blijft.

 

Het UWV kan alleen vóór einde wachttijd een sanctie opleggen. Dat betekent dat de werknemer wil hij invloed uitoefenen op het besluit van het UWV over een eventuele loonsanctie, hij tijdig zijn standpunt kenbaar moet maken. Praktisch gezien zou hij een verzoek om een loonsanctie op te leggen bij de aanvraag van de WIA uitkering moeten doen. Die aanvraag moet 13 weken vóór einde wachttijd bij het UWV binnen zijn.

 

Als de werknemer wordt opgeroepen voor een beoordeling van het recht op WIA door de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige van het UWV is hij eigenlijk al te laat. Op dat moment heeft het UWV al een besluit genomen geen sanctie op te leggen. De werknemer kan op dat moment, en ook later nog wel, vragen dat besluit in een beschikking vast te leggen. De werknemer kan daartegen bezwaar maken.

 

Mocht het bezwaar gegrond zijn, dan kan het UWV de foute beslissing niet herstellen door alsnog een sanctie op te leggen. De datum van einde wachttijd is dan meestal verstreken. Het UWV kan door het foute besluit wel schadeplichtig worden.

 

Effect van een verzoek een sanctie op te leggen

Met een verzoek aan de werkgever een sanctie op te leggen zet de werknemer de relatie met de werkgever op het spel. Geen enkele werkgever is blij met een loonsanctie, niet vanwege de kosten, en ook niet vanwege de rompslomp met het UWV. De werknemer die het verzoek doet moet zich realiseren dat het de relatie kan vertroebelen. De re-integratie kan er misschien wel mee afgedwongen worden, maar als de arbeidsrelatie onder druk komt te staan kan het ook leiden tot spanningen die op korte of lange termijn tegen de werknemer kunnen werken. Als de zaak hoog oploopt en de werkgever tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst wil overgaan, heeft de werknemer zichzelf in de vingers gesneden.

 

Ontslag tijdens een loonsanctie

Het is namelijk zo dat een werknemer die ziek is en ontslagen wordt tijdens een periode dat de werkgever vanwege een loonsanctie verplicht is het loon door te betalen, niet alleen geen recht heeft op ZW-uitkering, maar ook geen recht op WW-uitkering zolang de sanctie loopt. Omdat de sanctie voor een jaar is opgelegd, en er bij ontslag geen sprake is van reparatie, betekent dit dat de werknemer vanwege de sanctie geen recht heeft op WIA-, ZW- en WW-uitkering gedurende een jaar, en ook niet als werknemer verzekerd zal zijn. Was er geen sprake van een sanctie dan zouden een WIA- of een WW-uitkering, eventueel samen met een afkoopsom, zijn financiële positie bij ontslag bepalen, een beduidend beter uitgangspunt.


Wet- en regelgeving
Meer...

Literatuur

UWV Sancties; literatuur vanaf medio 2010

Vier jaar WIA, enkele aandachtspunten voor de arbeidsrechtpraktijk
Door DJB de Wolff TRA 2010, 23
Meer...

UWV site
Zo voorkomt u loonsancties 30 augustus 2007
UWV site
Minder...

Jurisprudentie op deze site

UWV sancties; een greep uit de jurisprudentie

    

Jurisprudentie op Rechtspraak.nl, LJN
Meer...



 
   
EINDE IN INIT_NORMAL()